JOHN BLEK – THE EMBERS

Net een jaartje geleden maakten we op deze recensie-pagina’s van ‘Rootstime’ kennis met een voor ons nieuwe naam aan het firmament van de Ierse folkmuziek. Dat gebeurde via het album “Thistle & Thorn” van de Ierse folkzanger en songschrijver John Blek dat toen al de vierde plaat bleek te zijn in de discografie van deze muzikant uit Clonakilty in het graafschap Cork.

Twee van de instrumentalisten die op “Thistle & Thorn” meespeelden zijn ook nu weer van de partij geweest bij de opname van zijn nieuwe plaat “The Embers”. Dat zijn drummer Davie Ryan en multi-instrumentalist Brian Casey op piano, basgitaar, orgel en gitaar en eveneens co-producer van dit nieuwe album. Verder speelt deze keer Matthew Berrill mee op klarinet en zingt Mick Flannery harmony vocals naast John Blek die zichzelf op akoestische gitaar begeleidt bij de negen liedjes die op deze cd een plaatsje hebben gekregen.

Hoewel “The Embers” pas begin februari officieel is verschenen zijn er toch al twee singles uit het album getrokken. Het gaat om de twee songs die we op video bij deze recensie hebben toegevoegd: “Empty Pockets” en “Revived” waarop Mick Flannery meezingt. Een blik op het cd-hoesje van “The Embers” leert ons dat de daarin uitgetypte poëtische songteksten zeer de moeite waard zijn om intensief gelezen en gevolgd te worden, want er zitten heel wat uit het leven gegrepen waarheden en herinneringen in verwerkt.

De emotionaliteit en doorleefdheid in de prachtige stem van de nu 32-jarige John Blek kleuren de songs nog wat extra zoals u in de twee liedjes op de video’s kunt vaststellen. Andere favoriete tracks op dit vijfde album van deze Ierse folkie zijn “Death & His Daughter Fair”, “Flame (Little Death No. 3)”, “Hell Or High Water” en het sobere maar intrigerende “Walls” waarmee de plaat wordt afgesloten.

Maar u kan gerust van begin tot einde naar dit mooie folkalbum luisteren en genieten van al het moois dat John Blek op “The Embers” te bieden heeft. En het goede nieuws is bovendien dat u deze troubadour in april 2020 live aan het werk kunt zien tijdens acht optredens die hij dan in België en Nederland zal komen doen: een echte aanrader voor fans van traditionele Ierse folkmuziek.

(valsam)

5 april 2020: Taverne De Waag, Haarlem, NL
6 april 2020: Muziekgebouw, Eindhoven, NL
7 april 2020: Cultuurcentrum ’t Schaliken, Herentals, BE
8 april 2020: Deuzonschole, Hoofdplaat, NL
9 april 2020: Huiskamerkuren, Zomergem, BE
10 april 2020: Den Abscuul, Eksaarde, BE
19 juni 2020: Eindeloos Eiland Festival, Wissenkerke, NL
22 juni 2020: Barzoen, Turnhout, BE


 

Artiest info
Website  
 

Label: K&F Records

video